10-03-2020, 12:00 PM
İşten herhangi bir sebep gösterilmeden sms ile çıkarıldığım söylendi. Buna ilişkin başvurabiliceğim yollar nelerdir? 4 senedir bu işyerinde çalışmaktaydım. İş yerinde yaklaşık 80 kişi çalışmaktadır.
![[Resim: imza.png]](http://forum.kocatepehukuk.com/images/imza.png)
10-03-2020, 12:00 PM
İşten herhangi bir sebep gösterilmeden sms ile çıkarıldığım söylendi. Buna ilişkin başvurabiliceğim yollar nelerdir? 4 senedir bu işyerinde çalışmaktaydım. İş yerinde yaklaşık 80 kişi çalışmaktadır.
![]()
10-03-2020, 12:06 PM
(Son Düzenleme: 10-03-2020, 12:09 PM, Düzenleyen: kocatepe_hukuk2.)
"İşten Çıkarılma Durumunda Ne Yapmalıyız? " sorusu cevaplanmıştır.
Belirsiz iş sözleşmelerinde fesih "geçerli sebebe" dayandırılmalıdır. Bu sebepler "işçinin davranışı, verimi ve işyerinden kaynaklı durumlar". Feshin son çaresi ilkesi gereğince kişi doğrudan işçinin verimi veya davranışından dolayı çıkaramayacak buna ilişkin uyarıları yapıp gerekli eğitim verilip ardından en son çare olarak işçi çıkarılmalıdır. Bu durumda işçi çıkarılacaksa eğer "Yazılı" şekilde işçiye sebepler açık ve anlaşılır bir şekilde iletilecek "davranışı ve verimi" nedeniyle bir fesihse işçiye savunma yapması için süre verilmesi gerekecektir. Bunun yapılmadığı durumlarda "usulsuz süreli fesih" ortaya çıkacaktır. İşverenin tüm bu şartlar oluşsa bile 3 yıl ve daha üzeri çalışmalarda bildirim süresi olan 8 haftalık süreye uyarak sözleşmeyi fesih edebilir. Doğrudan bir sms ile fesih geçersiz bir fesih olup 30 işçinin ve 6 aydan fazla kıdemin varlığı durumunda (bu şartları siz sağlamaktasınız) işe iade için öncelikle arabuluculuğa "iş sözleşmesinin fesih edildiğinin tebliğinden itibaren 1 ay" içinde başvurmanız gerekecektir. Bu durumda arabuluculuk olumsuz sonuçlandığında da 2 hafta içinde dava açmak durumunda kalacaksınız. İşveren işe iadeye karar verilmesine rağmen eğer işe almazsa 4-8 ay arasında iş güvencesi tazminatı ödemek zorunda kalacaktır. Ayrıca boşta geçen zaman için 4 aylık bir bedel ödemek zorundada kalacaktır. Buna ilaveten 8 haftalık bildirim sürese uymadığı için 8 haftalık ücreti de ödemek zorunda kalacaktır. Bu hususlar oldukça karışık esaslar içermektedir. Kısa süreler ön görülmüş olup (1 ay,10 gün,2 hafta gibi) bu sürelerin kaçırılması hak kaybına neden olacaktır. Bu nedenle davanızı avukatla takip etmenizi tavsiye ederim. İş Güvencesinden Yararlanmayan bir işçi ise: İŞ GÜVENCESİ KAPSAMI DIŞINDA SÜRELİ FESİH İş güvencesi kapsamı dışında kalan işçilerin belirsiz süreli iş sözleşmelerinin süreli feshinde işverenler bakımından geçerli bir sebep gösterme zorunluluğu bulunmadığı gibi, bunların işe iadeleri de söz konusu değildir. Bu işçiler süreli fesih yolu ile işten çıkarıldıklarında ya bunlara kıdemlerine göre bildirim süresi tanınacak, ya bildirim sürelerine ait ücretleri peşin olarak ödenecek veya bildirim süresine uymayan taraf bu süreye ait ücret tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Buna karşılık, işveren iş güvencesi kapsamı dışında kalan işçinin iş sözleşmesini süreli fesih yolu ve kötüniyetle feshederse işçiye ihbar tazminatının 3 katı tutarında kötüniyet tazminatı ödemek zorunda kalacaktır. ![]() |
|